MLM is geen piramidespel, maar lijkt er wel op - MLM start

Een eerlijke uiteenzetting over MLM
Ga naar de inhoud
Piramide
 
Geschreven door Tom Lassing
 
Het is een piramide spel...
Neen, MLM is geen piramide spel. Maar hoe kunnen we dat beargumenteren?

Een piramidespel is in feite ook een Ponzi scheme. De mede deelnemer betaalt de andere. Denk aan een kettingbrief.

Bij MLM is er een bedrijf of producent die de verkopers van producten en hun sponsors een beloning geeft voor de gemaakte omzet. Tussen de deelnemers zelf is er geen enkele betaling van geld. Net zoals vroeger de lonen in een envelop werden uitgekeerd en dat nu niet meer mag en het via de wat onafhankelijkere salarisadministratie moet verlopen, zo werkt dat ook bij MLM. Het achterliggende bedrijf is als het ware de salarisadministratie.
Bij een piramidespel is er geen achterliggend bedrijf. Er is slechts een grappenmaker die er als eerste mee begonnen is en zichzelf bovenaan de brieven zet. (Als het een kettingbrief betreft)
Een piramidespel en kettingbrief is illegaal. ZEKER als het gaat om geld dat je moet geven aan de andere deelnemers.

Maar MLM ziet er uit als een piramide...
Klopt als een bus. Heel  de samenleving is zo opgebouwd, het leger, Ahold, Philips... etc. Alle organisaties zien er sinds de Romeinse tijd uit als een piramide. De Romeinen kwamen er achter dat het ideaal werkt als iedereen slechts een man of 8 direct hoeft aan te sturen. De vorm van de piramide is niet het probleem. Het probleem is als geld van onder naar boven door de piramide gaat. Als jij je sponsor geld moet betalen, of de persoon daarboven, dan is het illegaal.

Dus nu weet u voor eens en altijd hoe het dan eigenlijk zit!

Pro Gain BV KvK 17254080
Pro Gain BV logo
Terug naar de inhoud